Over mij

Mijn naam is Stijn Smeets. Toen mijn grootmoeder stierf aan kanker in 2014, zat ik de dag vóór haar overlijden naast haar op het bed. Ze was niet meer bij bewustzijn. Waar zal ik spijt van hebben als ik hier lig? vroeg ik me af. Het antwoord was er nog vóór de vraag gesteld was. Ik heb altijd een vreemde aantrekking gevoeld tot de grens tussen leven en dood. Een roeping om intens te leven, en radicaal vrij te zijn. Om anderen te vergezellen in diepe emoties en een gids te zijn tussen het bewuste en het onbewuste, tussen leven en dood.

Iets later richtte ik samen met Elke van Campenhout een transspirituele, monastieke gemeenschap op. We vonden het nodig om spiritualiteit te herdenken voor onze tijd. Geen dogma’s, geen steriele gebeden en rituelen, geen starre hiërarchie, geen angst voor het lichaam, maar een gemeenschap die diversiteit centraal stelt, zelf durft denken, geen autoriteit aanvaardt, het onbekende opzoekt, en al wat menselijk is omarmt, inclusief het lichaam en seksualiteit.

Als transspirituele monnik zoek ik aansluiting met een pragmatisch-atheïstische maatschappij via dood en liefde, twee thema’s die iedereen aangaan. Sterven en liefhebben zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je niet weet hoe te sterven, hoe je gehechtheid aan jezelf en je eigen problemen te laten gaan, dan kan je niet echt liefhebben. Als je niet weet wat liefde is, als je je niet kan overgeven in vertrouwen aan een ander, dan kan je niet gerust en zonder angst sterven.

Om me heen zag ik dat we sterven (en liefhebben) verleerd zijn. Als het einde nadert is er veel onnodig lijden door angst, onbegrepen emoties, moeilijke communicatie, ontkenning en frustratie. Daardoor wordt sterven een lijdensweg. Mijn roeping is om stervenden te begeleiden in de kunst van het sterven, opdat de laatste dagen een bekroning kunnen zijn van het leven, en de dood de nabestaanden tot een intenser en echter leven mag brengen.

Formele opleidingen: master in de psychologie, doctoraat in de psychologie, kernopleiding palliatieve zorg, opleiding compassionate presence, opleiding mindfulness at the end of life.

Informele opleidingen: Retraites in katholieke en boeddhistische kloosters, rituelen ivm dood, palliatief vrijwilligerswerk in Antwerpen, Brussel en Tongeren.