Medelevende aanwezigheid

Om te genezen is medeleven even veel waard als medische training, want het is een bron van geluk voor jezelf en de ander. Niet alleen reageren mensen op medeleven als medicatie niet werkt, het maakt ook jou gezonder.”  Dalai Lama

Hoe kan ik authentiek aanwezig zijn en zorg dragen voor mijn (palliatieve) patiënt of familielid, zonder dat ik er zelf aan ten onder ga? Hoe ga ik daarbij om met mijn eigen onzekerheden en emoties? Hoe ga ik om met de angsten en het lijden van de stervende?

Medelevend aanwezig zijn betekent op een sensitieve manier tegelijkertijd afgestemd zijn op de behoeften van de stervende en van jezelf. Door het lijden van de ander te herkennen in jezelf, wordt een authentieke verbinding mogelijk. Daardoor voelt je patiënt/familielid zich gezien en gehoord. En je luistert ook naar jezelf.

Deze workshop bestaat uit een reeks oefeningen (dialogen, rollenspelen, meditaties, etc.). Je leert diepgaand te luisteren, constructief en verbindend te communiceren, jezelf authentiek aanwezig te maken en je eigen behoeften te onderkennen. We oefenen technieken om tot rust, zelfkennis, en zelf-medeleven te komen.

Aanvragen als workshop:

Voor wie?Hulpverleners en familieleden van een palliatieve en/of terminale patiënt
(10-20 deelnemers, grotere groepen mogelijk op aanvraag)
Duur?4u
Plaats?Op locatie
Kostprijs?500 euro + onkosten

Feedback van deelnemers:

“Er werd met zorg gecommuniceerd, met aandacht geluisterd en op de specifieke noden van de groep ingespeeld. De concepten en handvaten werden eenvoudig en helder verwoord, waardoor de toepassing ervan in de praktijk duidelijk was.[…] De workshop heb ik als zeer boeiend en leerrijk ervaren.” (RA, verpleegkundige)

 “De manier van communiceren en luisteren, zonder dat je verplicht werd tot eigen inbreng gaf een vrijblijvend gevoel dat op termijn uitvloeide in je eigen inbreng te doen.[…] Het was voor mij een verrijking die ik zowel in mijn werk als mijn privéleven ga proberen toe te passen. Voor mij een honger naar meer.” (AL, hoofdverpleegkundige)

Over de lesgever: Dr. Stijn Smeets is psycholoog (Master van de KULeuven, PhD Vanderbilt University), muzikant en transspirituele monnik. Hij begeleidt palliatieve patiënten, hun naasten en zorgverleners van diagnose tot het overlijden (www.avondgloed.be). Hij staat anderen bij in diepe, transformatieve emoties en is een gids tussen het bewuste en het onbewuste, tussen leven en dood. Meer info vind je hier.

Meer info en registratie: klik hier