De kunst van het sterven

We zijn het sterven verleerd. De dood wordt angstvallig genegeerd en uit het dagelijkse leven geweerd. En dan opeens ben je zelf aan de beurt. Je kent niets anders dan het einde te ontkennen of ertegen te vechten. Je doet jezelf meer lijden dan nodig is, en je laat de helende en transformatieve kracht van sterven en dood onbenut.

De kunst van het sterven beheersen betekent er goed voorbereid aan beginnen. Regel al het praktische en verdeel je erfenis. Communiceer goed over je laatste wensen, leg onenigheden en misverstanden bij, vraag om vergeving, en spreek je laatste woorden uit. Laat afhankelijkheid en zorg toe, zodat mensen die om je geven je kunnen dragen. Laat je emoties zien. Zoek verbinding in je fragiliteit. Kijk terug op je leven met dankbaarheid en geef je langzaam over aan een oneindige rust.

Avondgloed kan je hierin ondersteunen. We helpen je er goed voorbereid aan te beginnen. We faciliteren het gesprek tussen jou en je naasten. We helpen je om met dankbaarheid terug te kijken op je leven, en we helpen jou en je familie een persoonlijke ceremonie (religieus of niet) te ontwerpen voor je begrafenis.